Tyg i en bröllopsklänning

Natur siden är det finaste och bästa material som används i en klänning. Tyvärr så är siden dyrt. Det finns en del andra material som används i brudklänningar. Nedan finns beskrivningar på de vanligast materialen.

Vit siden har en lyster som inget annat tyg har.

Siden

Siden är tyg gjort av silke. Silke är en ren naturprodukt och kommer från kokongtrådar av silkefjärilens larver. Larverna spinner in sig i en kokong när de förpuppas. Denna tråd som larven använder i sin kokong är silkes trådarna.

Det finns två typer av silke, Tussahsilke och Mullbärssilke. Tussahsilke är grövre än Mulbärssilke. Silkestråden är stark och tunn. Av silkestråden tar man fram en mängd olika typer av silkes tyger. Några av dessa är mullbärssiden, tussasiden, chiffong, crepe duchesse, dupion och brokad. Dupion går ofta under benämningen thaisiden. Brokad används idag oftast endast till möbeltyg. Vit Siden tyg kan gulna med ökande ålder.

Chiffong är ett transparent och tunt tyg som används till underkläder, klänningar och blusar. Chiffong kan ibland vara gjort av konstfibern rayon. Natursiden är den lättaste naturfiber som existerar.

Ett enkelt sätt att se om ett plagg är gjort av natursilke är att ta en tråd och bränna denna. Förvandlas tråden till aska så är det siden. Drar tråden ihop sig till en plastboll så är materialet konstsiden.

Idag så produceras nästan all natursiden i Asien. Att ta fram Siden är en arbetsintensiv process som blir för dyr att utföra i västvärlden.Konstsiden

Konstsiden är mycket billigare än äkta siden och gjort av konstfibern Rayon. Konstfibern Rayon går under flera handelsnamn tex Viskos. Konstiden är inte lika hållbart som äkta siden. Egentligen är det att förvilla kunden när man kallar konstfibern Viskos för konstsiden. Viskos har inget med siden att göra.

Bomull

Bomull är en naturfiber som kommer från bommulplantans långa fröhår. Dessa fröhår förädlas till bommull. Bomull är ett västsläkte med ca 50 olika växter. Bomull är en av världens vanligaste fibrer som används i tyg. Bommull används till alla typer av kläder. I bröllopsklänningar är dock inte bomull det vanligaste valet av material. Bomull används tillexempel i bekävma underkläder, jeans, tröjor, skjortor etc.

Spets

Spetsar är ett tunt och mönstrat tyg ofta delvis transparent. Tyget kan vara gjort av linne, bomull eller silke. Sydda eller knypplade spetsar anses ofta vara de enda som räknas som "äkta" spetsar. De finaste spetsarna i världen görs i Venedig. Spetsar används ofta för att utsmycka kläder och underkläder.

Satäng

Satäng är ett tätt vävt tyg där man pressat tyg mellan två heta valsar. Detta ger ett tyg har en högblank lyster. Materialet i Satäng kan är ofta siden, bomull eller konstfibern Viskos. Satäng används ofta i finare klänningar.

Tyll

Tyll är det tyg som brudslöjor är gjorda av. Materialet kan vara silke eller konstsilke.

Copyright ©2007-2010 brollopsklanning.info, Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen.